Marsvin: Guide til nuttede gnavere!

Hvis du er på udkig efter et nyt kæledyr, kan marsvin være det rigtige valg. Disse elskelige væsner er fremragende kæledyr, fordi de er nemme at vedligeholde og elsker at spise grøntsager. Marsvin er gnavere, der stammer fra Sydamerika. De har været domesticeret siden før 1650, da de første europæiske bosættere i Ecuador bragte dem med tilbage til Europa som kæledyr. En af de bedste ting ved at have marsvin er, hvor let det er at passe dem!

Hvordan ser et marsvin ud?

Marsvin er små og vejer normalt under to pund. De har en tyk krop med korte ben og små fødder, som ikke kan holde på gulvet eller løbe særlig hurtigt. Nogle marsvin har lang pels, mens andre ikke har det – du vil måske finde det nemmere at røre ved et hårløst marsvin!

Et kæledyr er et forholdsvis nemt kæledyr at have. De bliver nemt tamme, og bør snakkes med hver dage, have rent bur hver uge, altid adgang til rent drikkevand, og masser af hø hver dag, så deres fordøjelsessystem fungerer godt, og så de kan pleje sig selv. Dertil skal de have korn og grønsager og frugter. Dog er dog nogle fødevarer, som marsvin ikke kan tåle, som du bør undersøge, inden du giver dem noget.

Hvilke udstyr bør marsvin have i deres bur?

Marsvin bør have rigeligt med plads. Marsvin er et flokdyr, og derfor bør man aldrig have kun en marsvin, men minimum to sammen. Marsvin kan godt lide at bevæge sig rundt, og udforske, så de har brug for masser af plads til at lege. Buret skal være mindst 45x30x60 cm (18 tommer langt x 12 tommer bredt x 24 tommer højt), men større er altid bedre!

Bure lavet af metal eller glasbure er at foretrække. Du bør placere noget til at sove i buret, som den også kan gemme sig i. De elsker at grave rundt i deres bundlag og gemme sig i ting , så du kan også give dem en kasse og fylde den med hø. Du kan finde alverdens gode marsvineudstyr på dyreverdenen.dk.

Hvilken slags foder skal marsvin spise?

Marsvin har brug for C-vitamin i deres kost for at være sunde, hvilket er nemt nok – du skal bare fodre dem med masser af friske grøntsager! Du behøver ikke at tilberede grøntsagerne til dit marsvin, medmindre du tror, at de vil spise dem. Der findes masser af gode grøntsager til marsvin – se, om dit kæledyr kan lide nogle af dem!