Du ved måske ikke, hvad en skorstensfejer gør, eller hvorfor han eller hun aflægger årlige besøg hos boligejere med skorstene. Svaret er, at det er deres job!
En skorstensfejer kommer hvert år på besøg i dit hjem for at foretage en inspektion af pejsen og den skorsten, der går op gennem den. Denne inspektion er vigtig af to grunde: for det første af sikkerhedsmæssige årsager – hvis der er revner eller huller i skorstenens vægge, kan kulilte sive ind i huset og forgifte dig, og for det andet betyder en ren skorsten et renere bål.
Skorstenfejerens kommer før sæsonen går i gang
En skorstensfejers arbejde er sæsonbestemt, så det kan være svært at finde en skorstensfejer, der kan passe dig ind i sin tidsplan – men bare rolig! De får mere travlt hvert år, efterhånden som folk opdager farerne ved at leve med beskidte pejse. Så ring til din lokale fejer i dag, og bestil en tid til et årligt eftersyn. Hvis du bor i Århus, så er Aarhus Skorstensfejeren er din profesionelle skorstensfejer i Århus.
En skorstensfejer besøger jævnligt huse med ildsteder for at inspicere pejsen for revner eller huller i væggene. Dette sikrer sikkerheden ved at forhindre, at der trænger kulilte ind i huset, hvilket kan forgifte beboerne. En ren skorsten betyder også en renere ild, og det er generelt nemmere at tænde op i pejsen.
Hvornår bør du kontakte skorstensfejeren?
For de fleste mennesker vil skorstensfejeren være deres første kontakt, når de har spørgsmål om pejse og om, hvordan de skal bruges. Skorstensfejeren udfører også årlige inspektioner inden vinterens begyndelse, så alt er i orden, når pejsesæsonen starter igen. På den måde kan man tænde op i sin pejs eller brændeovn, med god samvittighed.
Er der nogen regler, man skal overholde?
Når du tænder op i din pejs eller brændeovn, er der et par regler, du skal følge:
– Du må ikke brænde kul eller andre former for fast brændsel. Dette gælder også kul og brændeklodser. Disse producerer sod, der skader skorstenen.
– Sørg for, at din skorsten er åben, før du tænder op.
– hvis ikke, kan røgen kan strømme tilbage ind i huset.
– Brænd ikke vådt træ. Det tager ikke lang tid for fugtigt eller grønt træ at skabe en masse røg, og det kan også skade din skorsten, så det er vigtigt, at du tørrer overskydende fugt ud, inden du tænder op.
Du må ikke lade noget blokere for din skorstens luftvej!
Det er vigtigt, at man ikke blokerer luftvejene, når man tænder et bål. Hvis du gør det, vil røgen ikke længere strømme opad og tilbage ind i huset. Der er to hovedårsager til, at folk blokerer deres skorstene:
– Du bruger for meget avispapir/antændings/væske til optænding af brænde, hvilket skaber overskudsvarme, der kan midlertidigt forsegle luftvejene
– Du lægger for mange træstammer i pejsen eller brændeovnen, så røgen ikke kan strømme op og ud gennem skorstenen. Resultatet er et røgfyldt rum – ikke godt!
Hvis du oplever problemer, eller måske har skiftet din brændeovn ud, så er det også skorstensfejeren, du skal kontakte, for at den nye brændeovn kan blive godkendt.