Når boligen bliver samlepunktet under højtiderne

Dækket bord til højtid

Den danske kultur betyder, at vi har mange højtider, som skal fejres. Højtiderne er ofte et samlingspunkt for venner og familie, og det kan godt gå hen at blive en krævende periode, når man nærmer sig de forskellige højtider.

Det er en tid, hvor mange mennesker samles i hjemmet, og derfor er det også en god idé at forberede sig, så ens hjem kan tage bedst muligt imod alle disse mennesker. Hvis man har muligheden for at åbne sit hjem op for venner og familie, så kan alle højtiderne gå hen og blive rigtig hyggelige – særligt når de bare bliver fejret i hjemlige og trygge rammer.

Dansk hygge med familie og venner

Under højtiderne kommer vores boliger til at danne rammen for hyggen. Derfor er det vigtigt at have en rummelig og indbydende bolig. Heldigvis findes der jo masser af bud på flotte træk-ud-borde og lækre klapstole. De er med til at gøre det lidt nemmere at åbne sit hjem for mange gæster.

De danske højtider handler om traditioner, men de handler i høj grad også om maden. Den danske befolkning er ganske madglade, og vi går meget op i de traditionsbundne og overdådige retter, som serveres ved de forskellige højtider.

Påskefrokosten har sine særlige retter, ligesom anden og flæskestegen er uundværlige på julebordet. Det kan være en hyggelig tid, hvor familie og venner samles i hjemlige omgivelser. Der laves masser af lækker mad, og vi samles også omkring bordet, når der skal klippes pynt, og hele hjemmet får en ordentlig omgang, så man for alvor kan mærke den dejlige stemning omkring højtiderne.

Hyggelige og billigere løsninger

Det er en kendsgerning, at vi bruger flere penge i højtiderne, særligt i juletiden, end på noget andet tidspunkt i løbet af årene. Derfor kan det godt være en periode, hvor der er behov for, at budgettet er lidt højere, end det er til hverdag. Men vi må også prøve at tænke på alternative måder at fejre vores højtider på, for man kan sagtens have det hyggeligt uden at bruge urimeligt mange penge på det. Først og fremmest kan man jo gøre det til en hyggelig aktivitet at lave sin egen julepynt.

Hvis man klipper lidt i aviser og ugeblade, kan man hurtigt lave både guirlander, julehjerter og -stjerner samt påskekyllinger, hyggelige collager og meget andet. Det er helt sikkert også en aktivitet, som børnene vil elske.

Derudover kan man også prøve at indføre nogle sammenskudsgilder, så alle kan dele udgifterne, frem for at det kun er værten, som hænger på både udgifterne og det hårde arbejde med madlavningen.

Det kan også være en hyggelig måde at få et indblik i andres traditioner op til højtiderne. Men derudover skal man huske, at nogle perioder bare er dyrere end andre, og op til højtiderne kan det godt give mening at låne lidt penge, hvis man til daglig lever med et presset budget. Et minilån kan være en god hjælp, så du slipper for at føle dig økonomisk presset under højtiderne. På den måde får du chancen for at nyde tiden med familie og venner – helt uden bekymringer.