Når du skal søge om byggetilladelse.

Mange kan måske godt lade sig skræmme af når der skal søges byggetilladelse til opførelse af bygninger. Nogle vælger så at lade være at bygge, eller andre betaler sig fra det, og nogen gang i dyre domme. Men det er ikke så svært som det måske ser ud til.

Hvad er en byggetilladelssse.

I Danmark er en byggetilladelse lovpligtig, når du enten skal bygge nyt, tilbygge og ombygning. Dog kun hvis bygningen har beboelse til formål. En byggetilladelse sikre at alle regler og krav bliver overholdt i byggeriet, og den bruges til at registrere boligen i BBR.

Hvornår kræver det en byggetilladelse?

Der findes både det der hedder en byggetilladelse, en anmeldelse og så er der ting hvor du slet ikke behøver at søge.

Ingen søgning: Indvendige ændringer af boligen kræver ingenting, med mindre du ændre på afløb, eller Elinstallationer. Byggerier under 10 kvm der ikke har til formål at skulle bruges til beboelse, kræver ikke hverken anmeldelse eller byggetilladelse.

Anmeldelse: Er det en carport, eller et skur over 10 kvm, skal du lave en anmeldelse, og her må du starte arbejdet 14 dage efter din anmeldelse er afsendt, og du ikke har hørt noget fra kommunen af.

Byggetilladelse: Byggetilladelse skal søges i forbindelse med større byggeri af nybyg, ombygning, eller tilbygning. Større byggeri betegnes som byggerier over 50 kvm, eller andet nybyg med henblik på beboelse. Er du i tvivl, så kontakt hellere din kommune engang for meget, end engang for lidt. At bygge uden en nødvendig byggetilladelse, kan gå hen og blive meget dyrt for dig.

Hvad skal der til for at søge en byggetilladelse

Du skal lave en detaljeret plan, samt beskrivelse af dit projekt, som indeholder:

  • Højder
  • Antal kvadratmeter
  • Vejskel
  • Naboskel

Hvor og hvordan søger jeg?

På Byg og Miljøs hjemmeside kan finde portalen til at søge om en byggetilladelse. I dag er det blevet meget mere strømlinet mellem kommunerne fremfor tidligere. Så denne portal er lavet ud fra et pædagogisk princip og gøre den så simpel som muligt. Log ind med dit Nem ID og her bliver du nemt og let guidet gennem processen for at søge om en byggetilladelse. Her er der også mulighed for at uploade skitser, og andre nødvendige informationer som skal bruges for at kunne søge.

Hvad koster det at søge?

Det er meget forskelligt fra kommune til kommune. Nogle steder koster det ingenting, mens andre steder må man til lommerne. Mange kommuner tager mellem 400-900 kr i timen for at behandle din ansøgning. Du kan på www.danskbyggeri.dk, og skrive i søgefeltet ”byggesagsgebyr”, se hvor meget det koster i din kommune.

Hvornår skal jeg søge?

Byggetilladelsen skal være på plads inden byggeriet går i gang, det er meget forskelligt fra kommune til kommune hvor lang tids behandlingstid de har, men forvent gerne 1 måneds behandlingstid.

Hvis du vil læse mere om hvordan du laver en carport med skur, så kan du læse mere her.