50 Shades of Grey tidsalderen: Sådan startede ”debatten”

sexgynger
sexgynger

For mange mennesker kan den tid vi i disse dage lever i deles op i 2 separate tidsperioder, tiden før- og tiden efter 50 Shades of Grey udkom og skabte kolossal debat overalt i verden.

Troende fra flere religiøse retninger protesterede, alt imens læserne samlede sig om den berygtede serie, først med bogen gemt lidt væk under andre varer, når disse skulle købes i den lokale boghandel.

Folk sendte dømmende blikke, hvis de så folk læse bogen i offentligt rum, men senere kunne enhver fan med oprejst pande og stort smil klappe deres 1kg tunge voksen-novelle af episke proportioner ned på disken i det lokale supermarked, uden at nogen så meget som skævede til forsiden.

Hvad skete der?

Derfor startede debatten

Den berømte bog vis omdrejningspunkt er en ung kvinde, der forføres af en mand fordybet i BDSM er både berømt og berygtet: Den har enorme skare af fans og hele hære af modstandere, både de der anser bogen for at være for fokuseret på seksuelt samkvem, og BDSM udøvere der mener bogen repræsenterer dem som værende mishandlere.

Men det er dog ikke denne debat, som ovenstående overskrift henleder til, men derimod den noget mere lavmælte debat, der fandt sted ikke i de provokative avisoverskrifter, men mellem den almene mand/kvinde på gaden.

Pludselig var der på top-seller listen over ”bedste bøger” en bog, der ikke blot havde ”hotte” kapitler her og der, men vis plot på mange måder var et emne, præget at tabu og tys-tys: Ikke BDSM delen, men hvorledes bogen fokuserer kraftigt på det seksuelle forhold mellem bogens 2 protagonister, og hvem læser dog den slags?

Danmark har længe været et land præget af en vis frihed når det gælder seksualitet, men efter 50 Shades of Grey begyndte der for alvor en debat om ”hvor meget” det var okay at snakke om livets lidt mere private og pirrelige emner.

Og efter den store debat omkring 50 Shades og Grey, hvor det pludselig blev helt almindeligt at TV-værter på morgenshowet sad med en ridepisk i hånden og kom med lettere frække bemærkninger, er vi tilsyneladende gået ind i et nyt paradigme. Herudover der er sket en udvikling i danskernes forhold til sexlegetøj, nu er sex gynger og piske ikke ualmindelige.

Der er en ny frihed: Både på datings sites og i hverdagslivet

Danskerne har taget den nye tidsalder til sig – Der er i løbet af de seneste år blevet oprettet langt flere profiler på de mere ”useriøse” datingsites, og særligt i sommeren 2019 er der uden tvivl nemmere end nogensinde at finde en partner til en enkelt ”tur i høet”, for undersøgelser foretaget af Eroti.dk, har påvist at 50 % flere danskere bruger frække datingsider om sommeren, der er målrettet det mere legende, frem for seriøse forhold: Og det er okay.

Ingen hysser over ”at romancen er død” eller peger anklagende fingre, for tiderne har ændret sig. Der er en ny seksuel frihed i landet, som ikke var der før.

 

 

Om man kan lide bogen eller ej, er det interessant at den ved at klaske et emne vi ikke så tit taler om ned på det metaforiske stuebord, har givet os en ny form for frihed.

Måske er pennen i sandhed mægtigere end sværdet.