Anlæg have økonomisk fornuftigt

At anlægge have er en stor udgift og kræver meget arbejde. Derfor er det også en selvfølge, at det koster en sum penge at købe nogle ordentlige voksne planter på en planteskole.

 

Der er dog mange måder at anlægge en have på, som er fornuftig i forhold til økonomien. Nedenfor kan du se noget af det, som du kan gøre, hvis du gerne vil anlægge en have, uden det betyder for meget for din økonomi

 

Kvalitet er vigtigt

Når det kommer til planter, kan det godt betale sig at kaste penge efter god kvalitet. Anerkendte planteskoler giver planterne nogle gode betingelser at vokse sig store og frodige på, og det er derfor en god idé at gå efter netop disse steder. 

 

Eksempelvis kan den samme plante bruge dobbelt så lang tid på at vokse sig stor, hvis den ikke får de rette betingelser og der bliver sørget ordentligt for den.

 

Derfor er det også vigtigt at gå efter et sted, hvor man ved at planten har fået de rette betingelser for start af, så haven hurtigt kan blive et grønt og frodigt sted. Dvs. at det altså sagtens kan betale sig at bruge lidt flere penge på en plante fra en anerkendt planteskole, hvis du gerne vil spare tid på at hækken vokser sig stor.

 

Hos nogle planteskoler er det også muligt at købe hækplanterne i forskellige størrelse, afhængigt af hvad du har brug for. Eksempelvis har du mulighed for at købe en Thuja Brabant i 7 forskellige størrelser, så du får den plante der passer til dine behov. 

 

Plant selv frøene 

 

Hvis du ønsker en stor og frodig have med et hav af forskellige slags planter, men at din økonomi ikke kan klare at du går amok i færdigvoksede planter på planteskolen, er det muligt at købe frøene og plante dem selv. 

 

Dette tager sin tid og er et projekt, som du er nødt til at gå helhjertet ind i, hvis det skal lykkes. Det kræver nemlig at hvert lille frø får den rette næring, lys, vand og temperatur, så du skal altså have overskud til at give hver enkel plante, den opmærksomhed den har brug for, hvis det skal blive et vellykket projekt. 

 

Du kan dog starte allerede i tidlige forår, og så frø indendørs, hvilket giver dig et forspring i vækstsæsonen.