Hvis der er en afgrøde du absolut skal dyrke i din have eller i potter er det hvidløg. Med bare lidt plads kan du dyrke nok hvidløg nok til dit næste års forbrug. Hvidløg er ikke svære at dyrke, heller ikke indendørs. Alle der spiser hvidløg, bør lære at dyrke dem selv direkte i jorden udenfor, i potter eller indendørs.
Du starter sent på sommeren eller i efteråret og lader dem vokse til ind i det næste forår, hvorefter det er tid til høst.
Du kan også dyrke dem i potter indendørs, men de skal helst ud i kulden at stå om vinteren.
Men de hvidløg du dyrker indendørs vil ikke være som de dem der for lov til at vokser udenfor, de vil mangle smag og størrelse derudover vil de ikke dele sig i fed som du kender det – men det kan bestemt lade sig gøre.
Desværre har ikke alle mulighed eller plads til at dyrke hvidløg i haven, men det betyder ikke, at du skal gå uden som hvidløg, de kan sagtens vokser perfekt i potter. Hvidløg elsker sollys, derfor får du bedst succes med at dyrke hvidløg indendørs, hvis du kan dyrke det på en vindueskarme med masser af direkte sol.
Det er muligt at dyrke hvidløg i potter, så længe du har tilstrækkelig jorddybde for at planten kan slå rødder og gro komfortabelt uden at blive mast. Jo bedre jorden er, desto bedre vil dine planter vokse, så skaf noget ordentligt jord med næring i – det kan sagtens lade sig gøre at skaffe jord der er gødet med økologisk gødning.
Fed er en af de nemmeste planter til at vokse indendørs om vinteren. Du putter bare et fed i jorden, lige så den stikker en smule op, når den er blevet 5-10 cm høj skal den ikke blive større i første omgang, så skal den have kulde og sættes udenfor. Det vil tage ca. to til tre uger at nå dertil. Når den har stået udenfor hele vinteren og dannet masser af rødder og ingen top skal den indenfor igen f.eks. i marts måned, der skal den stå i 45 dage eller indtil du syntes den ser fin ud, så har den delt sig i mange fed.
Du kan også dyrke hvidløg uden at udsætte den for kulde vinteren over, men så vil den ikke dele sig ligesom vi kender fra hvidløg, og blive ligesom almindelige løg, et stort. Det kan også spises og smager helt fint.
Hvis du vil have store hvidløg der er delt i fed, med masser af smag er du nødt til at have dem udendørs vinteren over, du kan dyrke dem direkte i jorden ellers kan du efterlade potter udendørs fra midten af oktober og indtil det er forår. Hvidløgets rødder vokser når jorden ikke er frosset, og toppen vokser når temperaturen er over 5 ° C. Når temperaturen stiger når foråret nærmer sig begynder at vokse hurtigt, da de allerede har rødder.
Du kan også sætte dem i jorden i foråret, og lade dem gro i ca. 60 dage, så får du super fine hvidløg, men de har ikke delt sig i fed som vi kender det fra hvidløg, og smagen af hvidløg dyrket om sommeren er ikke så skarp som hvis de dyrkes over vinteren hvor de udsættes for kulde.
Hvis du skal opbevare hvidløg som skal dyrkes senere eller spises senere skal de opbevares ved ca. 15 grader, dvs. en kælder eller noget i den retning. Ved stue temperatur er der for varmt og de vil med tiden tørre lidt ud, i køleskab vil de begynde at spire.
Du kan godt bruge dem du køber hos grønthandleren til at dyrke videre på, men du skal sikre dig at det er sorter der kan gro under danske himmelstrøg. Nogle sorter er mest egnede til at dyrke i Sydeuropa, og er ikke gode i Danmark til dansk klima. Germidour og Messidrome er de mest almindelige sorter der dyrkes heromkring. Du skal dog kigge efter andre sorter hvis du alene dyrker indendørs, og ikke går efter at de skal dele sig, så skal det være af typen Softneck.
At bruge hvidløg i madlavningen giver maden ekstra smag og krydderi og dyrke sine egne er en ekstra tilfredsstillelse. Hvidløg er en lækker og nærende mad, og kan bruges i et utal af retter inkl. supper og mange kødretter.
kilde: