Varmepumper

For blot 5 år siden var der ikke den store økonomiske gevinst ved at udskifte sin varmekilde med en varmepumpe. Heldigvis er der sket utrolig meget på den front, og varmepumperne i dag er lige så økonomisk korrekt som fx et moderne gas eller oliefyr.

Gennem det sidste år, er priserne på de mange og gode modeller blevet mere forbrugervenlige, og det betyder at alle kan være med. Det er sket fordi de mange netbutikker der sælger modellerne, er blevet bedre til at vise prisen på modellerne, hvor man før i tiden skulle kontakte en sælger for at få en pris. Markedet stiger derfor i øjeblikket eksplosivt. Du kan fx se denne her butik.

Fordele ved en varmepumpe

En af de største fordele er den økonomiske gevinst. Det er faktisk lige meget om vælger et jordvarme system, luft til vand eller de mere moderne luft til luft løsninger. Udviklingen er i dag så langt fremme, så hvis man får en energi udnyttelse på hele 1 til 4. Det betyder altså at man får 4 gange så meget varme for pengene som hvis man havde valgt at bruge el-radiatorer.

Umiddelbart er det også den primære målgruppe for luft til luft systemerne, imens det er mere oplagt for olie og gas fyrsejerne at vælge jordvarmeanlæg eller luft til vand.

Ulemper ved en varmepumpe

En af de største ulemper er placeringen, i hvert fald hvis man vælger den billigste løsning og får installeret en luft til luft model. Her vil inde delen være placeret et centralt sted i huset, og varmen skal derfor have mulighed for at komme rundt. Rotationen af varme vil ske gennem husets døre, og det er derfor en krav at de står åbne.

Har man valgt en luft til vand så skal der, hvis der altså ikke allerede er det, installeres varmekilder i huset. Det kan fx ske gennem gulv varme eller radiatorer. Er man alligevel i gang med et større renoveringsprojekt, så anbefaler jeg klart, at man vælger gulve varmeløsningen, da det giver den bedste varme fordeling i huset, og det pæneste finish.

En anden ulempe der skal overvejes er, at de fungere med strøm. Forsvinder strømmen af en eller anden årsag, så holder varmepumpen også op med at varme.

Lån penge og håndværker fradrag til energirenovering

Der findes en række muligheder for at få det økonomiske råderum det kræver, at investere. Den første mulighed er, at låne penge til den. Det er ofte en rentabel løsning selvom der skal betales renter og afgifter i forbindelse med lånet. Det kræver naturligvis at du finder en lån men en god rente, du kan se en oversigt over mulighederne på markedet her.

Den anden mulighed er håndværkerfradraget. Her kan man via en skatten få et ekstra fradrag, som så er i forbindelse med arbejdet på installationen. Typisk er installationen ikke nogen stor udfordring rent timemæssigt, men der kan alligevel være nogen penge at spare på skattebilletten der.